keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Minuusopin osa-alueet




Minuusoppi tarkoittaa minäymmärryksen ja tietoisen minäkäsityksen kasvua. Minä on aina aistiva, tunteva, ajatteleva, toimiva persoona. Minä ei ole toinen, tai joku, tai kuka lie.  

Minuusoppi, minätietoisuus ja minätuntemus eivät tarkoita samaa kuin itsekkyys, itsekeskeisyys tai narsismi. Nämä tulee pitää kirkkaasti ja selkeästi erillään toisistaan. Minuusopin ei tule mitenkään vahvistaa narsistista ihmiskuvaa. Ei koskaan.

Ilman tietoista minuusoppia voin jäädä itsekin narsismin vankilaan, tai jäädä toisennäköisyyden näkymättömiin muureihin tai jäädä omassa minuudessani pieneksimitatuksi.

Innovatiivisen minuusopin keskeiset oppialueet ovat:
·        minätuntemus, tunnistettavuus: nimeäni myöden olen totta, ihmisenä olo on eettis-moraalista, hyvää, kaunista, arvokasta ja ainutlaatuista
·        tunneperimän tunnistaminen: geneettisen perimän ja ympäristövaikutuksen lisäksi ihmisessä vaikuttaa tunneperimä
·        tiedon ja tunteen aisapari: tietotaito ja tunneälytaito yhdessä muodostavat aisaparin voiman
·        elämän syli: ihminen on elämän suuressa sylissä ja sen voimassa.

Minäopin keskiössä kulkee välittäminen. Jos en välitä itsestäni eikä minulla ole merkitystä, silloin suhtaudun toisiinkin samalla tavalla.

Elänkö tänään välittämisessä tai välinpitämättömyydessä? Olenko kosketuksessa vai ulkopuolella? Olenko elämässä, tai jossakin epämääräisessä olotilassa?

Tarvitsemme opetusta ja hyvän ihmisyyden vahvistamista, välittämisen kulttuuria. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti