torstai 30. kesäkuuta 2016

Minuusoppia: ihmisyyttä



Rohkenenko, uskallanko olla ihminen.
Rohkenenko kohdata itseni, lähimmäiseni, kanssakulkijat. Annammeko toisillemme luvan olla ihminen.

Minuus on ihmisenä olon kaikkein keskeisintä perustaa. Että olen itselleni olemassa. Kohtaanhan elämän juuri minuna.

Minuuden oppia tarvitaan. Kyllä. Jotta ihminen voi olla ihminen tässä ihmisten maailmassa. Ihmisyyden on tarkoitus olla hyvää elämää. Elämä on lahja. Ihmisenä oloon kuuluu sensitiivisyyttä, empaattisuutta, tervettä omanarvontuntoa, energisyyttä.

Minuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että toinen ihminen voi tulla persoonallisuuden alueelle. Jokaisen minuus on aina oma. Ei ole kahta samaa.  

Keskeistä minäopissa on se, että ihminen uskaltautuu rohkein mielin eläväksi persoonaksi aina tunnetasolle ja aistiherkkyyden tasolla saakka. Syntyy omakohtaista ajattelua ja toimintaa. Syntyy omia näkemyksiä, kykyä havainnoida uusia lähestymistapoja, voimaa jatkaa yrittämistä aina onnistumiseen saakka.

Unohtuuko ihminen nyky-yhteiskunnassa? Miksi jollakulla on voimaa, ja toinen väsähtää jo varhain? Missä on itsetuntemuksen ja itsetietoisuuden hyvän ihmisyyden opetus?

Ihmisenä kasvu on kasvua koko ikä. Lapsen minuus kasvaa aistimaailmassa ja tunnemaailmasssa. Aikuinenkin jatkaa omien aistiensa ja tunteidensa maailmassa, osin tietoisesti mutta varsinkin tiedostamattaan. Sisäistetyt mallit vaikuttavat aamiaispöydästä alkaen koko päivään. Keskeisin kysymys onkin, onko aikuinen läsnä, kohtaava. Tarvitaan runoilija Risto Ahdin mukaista läsnäolotodistusta.

Olla auki, olla läsnä, olla ihminen. Siinä tälle päivälle enemmän kuin tuhat timanttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti